Details
Objectnummer19373
BeschrijvingArchief van Gerrit Donker (Amsterdam 23 juni 1922 - Neuengamme, april 1944).
TrefwoordDONKER, G.; DONKER, L.; HUPKES, A.M.; HUPKES, M.B.; SMOORENBURG, J.; WILLEMSEN, H.J.; TEWERKSTELLING; DAGELIJKS LEVEN; OORLOGSHANDELINGEN; EGODOCUMENTEN; RODE KRUIS; CONCENTRATIEKAMP, NEUENGAMME; AMSTERDAM; DELFT; BERLIJN; BREMEN
ObjectcategorieCollectie Donker
InventarisMap 1.
Documenten van tijdens de oorlogsjaren met betrekking tot Gerrit Donker. Betreft:
-Document Inkomstenbelasting en Vermogensbelasting 1943. Betreft een aanslag inkomstenbelasting op naam van Gerrit Donker, Amsterdam, dd. 12-5-1943.
-Laadlijst (‘Ladeliste’) van Menzinger-Fendel. Transportgesellschaft m.b. H Karlsruhe. Betreft een lading van 78 rollen Holzellstoff, aan boord van het schip “Ewijk” naar Ludwigshafen. Op voor- en achterzijde handgeschreven berekeningen, Kehl-Rheinhafen, dd. 28-5-1943.
-Ausweis/ Legitimatie op naam van Gerrit donker. Betreft gestempelde en ondertekende verklaring van inschrijving voor de arbeidsinzet bij de firma Nw. Rijnvaart My N.V. in de functie van stoker, Amsterdam, dd. 21-7-1943.
-Document van Nieuwe Rijnvaart Maatschappij N.V./ Amsterdam-C. Betreft het te weinig uitbetaalde bedrag van f. 1,33,- aan G. Donker Stoker aan boord van het schip “SS. Ewijk”, Amsterdam, dd. 23-9-1943.
-Fahrorder voor stoomschip “Ewijk”. Betreft vaarorder van Karlsrühe naar Mundenheim. Aan achterzijde handgeschreven notities, Karlsruhe, dd. 5-10-1943.
-Bescheiniging van Balth. Erlenwein & CO. G.M.B.H.. Betreft het door de kapitein van het stoomschip Ewijk beladen met lading bedoeld voor Strassburg, Krefeld-Uerdingen, dd. 10-11-1943.
-Urlaubschein. Betreft vakantie/ verlof voor de periode 30-10-1943 t/m 4-11-1943 toegekend aan Gerrit Donker. Daarbij de verplichting/ voorwaarde om na afloop van de vakantie de arbeid in het bedrijf te hervatten, Duisburg dd. 30-10-1943.
-Bescheinigung van de Staatspolizeistelle Köln/ Arbeitserzehungslager/ Flughafen. Betreft ontslag van Gerrit Donker uit het arbeidsheropvoedingskamp Mülheim-Rhur, Mülheim/ Rhur, dd. [-]-7-1944.
-Lege envelop van de “Nieuwe Rijnvaart Maatschappij N.V. Amsterdam”. Aan voorzijde van de envelop: ‘An Capitan’, doorgehaald ‘C. Lindeboom’ en vervangen voor ‘Veenstra’ ‘ an bord des Dampfers “Ewijk”.
-Administratiebewijs van Vervoer-Centrale Varekamp. Expediteurs. Bewijs op naam van L.Donker (betrfet Lourens Donker, broer van Gerrits Donker), met handgeschreven notitie aan de achterzijde. Amsterdam, dd. 10-10-1961.
Naoorlogse documenten van het Rode Kruis met betrekking tot Gerrit Donker. Betreft:
-Rapport [2 pagina’s/ afschrift] van het Informatiebureau van het Nederlandse Rode Kruis. Betreft verklaringen van ooggetuigen/ medegevangenen van Gerrit Donker inzake zijn gevangenschap in de omgeving van onder andere Meppen, Bremen. Alsook de conclusie dat Gerrit Donker met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid tijdens het transport van Ak. Bremen-Farge naar Kl. Neuengamme moet zijn overleden niet vroeger dan 8-4-1945 en niet later dan 19-4-1945, ’s-Gravenhage, dd. 20-7-1949.
-Mededeling van het Informatiebureau van het Nederlandse Rode Kruis. Mededeling gericht aan de familie Donker, Zaaiersweg 157 te Amsterdam. Betreft mededeling dat op grond van tijdens een onderzoek bekend geworden feiten en omstandigheden moet worden aangenomen dat Gerrit Donker is overleden tijdens het transport van Arbeidskamp Bremen Farge naar concentratiekamp Neuengamme, op zijn vroegst op 8-4-1945 en niet later dan 19-4-1945, ’s-Gravenhage, dd. 25-8-1949.
-Publicatie [134 genummerde pagina’s] “Neuengamme. Getuigenis over het ongemaskerde nationaal-socialisme van een Duitsch Concentratiekamp”. Geschreven door Drs. ALB. Van de Poel: ‘Gestapo gevangene No 5919 In 1941, 1942 en 1943 te Neuengamme Bij Hamburg’. Op de voorkaft een naam en adresstempel van: ‘L. Donker, arts, Marquette 20 (…) Amsterdam (Buitenveldert)’.
-Getypt afschrift (2 pagina’s) van “De graven op de Heide” van frits Dohmen, overgenomen uit “ons Vrije Nederland” van 18 augustus 1945. Betreft een historische beschrijving van de executie door de SS van 3 jonge mannen als represaille voor een geslaagde vluchtpoging uit kamp Wesep bij Zwolle.
Map 2.
Correspondenties, van familie en derden, gericht aan Gerrit Donker uit de periode tussen 1943-1944. Betreft:
Brieven van Lourens Donker/ouders Donker gericht aan Gerrit Donker.
-Handgeschreven brief [2 pagina’s] in envelop. Aan de voorzijde van de envelop adressering aan de heer ‘G. Donker a/boor SS “Ewijk”/ p/a firma Damco Keulen’, aan achterzijde afzender Lourens Donker Zaaiersweg 157 te Amsterdam. Brief betreft het dagelijks leven. Amsterdam, dd. 20-6-1943.
-Handgeschreven brief [2 pagina’s] in envelop. Aan de voorzijde van de envelop adressering aan de heer ‘G. Donker a/b ss “Ewijk” per adres Firma Damco Keulen’, aan zowel voor- als achterzijde afzender van Lourens Donker Zaaiersweg 157 Amsterdam, aan achterzijde ‘gebracht door Catharina Donker-Burger Zaaiersweg 157 A’dam oost’. Brief betreft het dagelijks leven. Amsterdam, dd. 20-7-1943.
-Handgeschreven brief [2 pagina’s] in envelop. Brief is op voorzijde envelop geadresseerd aan G. Donker: ‘aan boord SS. Ewijk, p/a Capelleveen/ Hochfeldt Südhafen/ Duisburg Deutschland’, met op achterzijde van de envelop: ‘gebracht door: C.J. Donker-Burger, Zaaiersweg 157, Amsterdam-Oost’. Brief is geschreven door de moeder van Gerrit Donker. Brief behelst beschrijving van (familie)bezoek, en dat bij ‘Lout’ (broer Lourens) is gebombardeerd, en tot slot de vraag of Gerrit Donker het aan hem toegezonden pakketje had ontvangen, Amsterdam, dd. 13-4-1944.
-Envelop met handgeschreven brief. Aan voorzijde van de envelop adressering aan ‘G. Donker, a/b S.S. “Ewijk”, p/a Fa. Damco Keulen’. Aan de achterzijde afzender L. Donker […] Amsterdam. Inhoud betreft een tweezijdig beschreven brief, onder andere met betrekking tot de capitulatie van Italië. Amsterdam, dd. 15-9-1943.
-Envelop met handgeschreven brief. Aan de voorzijde van de envelop adressering aan ‘G. Donker, a/boord SS. “Ewijk”’, met rood doorgehaald: ‘van Capelleveen Sudhafen Duisburg, Duitsland’, en in rood vervangen voor: ‘Damco Schiffahrt expedition […] Mannheim’. Aan achterzijde afzender van C.J. Donker-Burger te Amsterdam. Brief tweezijdig beschreven door vader en moeder Donker, betreft het dagelijks leven. Amsterdam, dd. 4-10-1943.
-Handgeschreven brief (4 pagina’s) in envelop. Op voorzijde van envelop adressering aan G, Donker aan boord van de SS Ewijk/ per adres firma Damco/ Keulen, op achterzijde van envelop afzender Lourens Donker (gebracht door Catharina Donker-Burger) Zaaiersweg 157 Amsterdam. Betreft brief geschreven door vader (Lourens Donker) en moeder (Catharina Jacoba Burg) met betrekking tot het dagelijks leven. Amsterdam, dd. 22-10-[1943].
-Envelop met handgeschreven brief. Aan voorzijde van de envelop handgeschreven adressering aan ‘den heer G Donker/boord ss “Ewijk” p/a J. Capelleveen Duisburg […]”. Aan achterzijde afzender L. Donker, Zaaiersweg 157, Amsterdam’. Inhoud betreft een tweezijdig beschreven brief van de ouders van Gerrit Donker en broer Lourens Donker, betreffende het dagelijkse leven. Amsterdam, dd. 16-11-1943.
-Envelop met handgeschreven brief.. Aan voorzijde van de envelop adressering aan ‘Den heer G. Donker, a/boord SS “Ewijk”, p/a Capelleveen, Duisburg, Hochfeld Sudhafen, Duitschland. Links onder in de hoek:’ afz L Donker, zaaiersweg 157 Amsterdam, Holland’. Aan de achterzijde van de envelop: ‘gebracht door G.J. Donker-Burger, Zaaiersweg 157, Amsterdam, Holland’. Brief is geschreven door broer Lourens Donker, en een tante met betrekking tot het dagelijks leven. Amsterdam, dd. 4-2-1944.
-Envelop met handgeschreven brieven. Aan voorzijde van de envelop adressering aan ‘Den heer G Donker, a/boord SS “Ewijk”, p/a firma Damco’ (met rood doorgestreept en gecorrigeerd): ‘Firma J van Capelleveen Sudhafen 3, Duisburg, Duitschland’. Inhoud betreft 2 dubbelzijdig handgeschreven brieven van Gerrit Donker zijn ouders. Amsterdam, dd. 21-2-1944.
-Envelop met handgeschreven brief. Aan de voorzijde van de envelop adressering aan ‘G Donker, aan boord s.s. “Ewijk”, Nieuwe Rijnvaart Maatschappij, p/a firma Damco, Keulen Duitschland’. Aan achterzijde afzender ‘L Donker,, Zaaiersweg 157, Amsterdam, Holland’, en ‘gebracht door Catharina Donker Burger’. Brief is van ouders van Gerrit Donker. Daarvan de voorzijde van vader en betreft onder andere dat er ‘niets te beleven is’, dat de invasie nu wel niet uit het westen zal komen en zeker niet in Holland. Onderkant voorzijde en achterzijde van moeder Catharina Donker-Burger, en betreft onder andere dat ‘Peter’ is opgepakt en dat deze eerst op de Amstelveenseweg zat [gevangenis Amstelveenseweg]. Alsook over het lot van onderduikers, dat er nogal eens razzia’s worden gehouden, dat er niets te koop is, en dat de vader van Gerrit Donker een pak heeft gekregen voor kantoor. Amsterdam, dd. 19-3-1944.
-Envelop met handgeschreven brief (4 pagina’s). Aan de voorzijde van de envelop adressering aan G. Donker a/b Schlepper “ Ewijk” p/a Fa Damco, Koln’. Aan achterzijde afzender ‘L.Donker en H.J. Willemsen, Rest. Blumashof, Berlin, Spandau, Saatwinkel’. Brief gericht aan ‘Gerrit’ van ‘je broer Lou’ (Lourens Donker). Betreft onder andere een ‘diagnose van afstand’ met betrekking tot Gerrit Donker zijn ‘hoofdgriep’, en een ooggetuige verslag van de schade als gevolg van de ‘Bommenaanvallen’ op Berlijn; dat Berlijn nog lang niet plat ligt ‘zoals vele mensen in Nederland geloofden’, dat er wel veel is uitgebrand waarbij alleen de muren nog overeind staan, dat de Staatsopera nog in tact is. Alsook dat Lourens Donker het verschrikkelijk vind om in Berlijn om ‘tussen al di optimistische mensen te leven’ en hij zo snel mogelijk terug naar huis wil, en dat hij het adres van H.J. Willemsen zal doorgeven die inmiddels uit zijn lager weg is na een van de bomaanvallen van vorig jaar. Oranienburg, dd. 24-2-1944.
Envelop met 4 brieven waarvan 3 handgeschreven en 1 getypt. Aan voorzijde van envelop adressering aan de heer G. Donker aan boord ss “Ewijk” (onduidelijk leesbare adressering). Aan achterzijde afzender Lourens Donker, Zaaiersweg 157 Amsterdam-Oost, alsook: ‘Gebracht door Catharina Donker-Burger Zaaiersweg 157 Amsterdam-Oost’. Brieven betreffen:
-Handgeschreven brief gericht aan ‘Gerrit’ van moeder van Gerrit Donker. Betreft onder andere het dagelijkse leven, alsook dat het aantal bombardementen afnam na de capitulatie van Italië alsook dat tante Greet in huis is bij een dame die voor de marechaussee/ Duitsers haar huis uit moet waardoor tante Greet voor de tweede keer haar huis kwijtraakt, zd.
-Getypte brief gericht aan ‘Pa, Ma en Gerrit’ van zoon en broer Lourens Donker. Brief waarschijnlijk geschreven vanuit tewerkstelling in Duitsland en betreft onder andere de verlofregeling, en het ontruimen van de infectiebarak voor roodvonkpatiënten, en dat Lourens donker briefkaarten ontving van ‘zijn patiënten’. Onderaan de brief een handgeschreven p.s., Oranienburg, dd. 11-8-1943.
-Handgeschreven brief gericht aan ‘Gerrit’ van vader Donker. Betreft Dagelijkse gang van zaken. Onderaan toeveging van Moeder Donker betreffende zeemanszakken voor ‘Lout’ [betreft waarschijnlijk broer Lourens donker] om zijn boeken over te krijgen aangezien koffers niet te koop zijn, Amsterdam, dd. 12-9-1943.
-Brief aan achterzijde van de brief van vader Donker [dd. 12-9-1943], gericht aan ‘Gerrit’ van onduidelijke afzender. Brief betreft onder andere dat schrijver van moeder van Gerrit Donker bericht had gehad dat hij weer volkomen genezen was ontslagen, zd.
-Krantenverslag van Honkbal wedstrijden ‘Goede prestatie van Haarlem. Schoten wint slechts met 2-1’. Betreft onder andere de wedstrijd Ajax-V.V.G.A, dd. 19-7-1943.
-Envelop met handgeschreven brief. Aan voorzijde van de envelop adressering aan ‘G. Donker, aan boord Veldwijk, p/a Firma Presser (Expedition)’, doorgestreep:’Frankfurt am Main’ met rood vervangen voor ‘Strassburg Rheinhafen’. Brief is van Gerrit Donker’s tante Hannie voor zijn verjaardag. En de belofte bij een volgend te verzenden pakje door Donker zijn moeder dat er van tante Hannie bussen cacao en melkpoeder in zitten, dd. 16-6-1943.
5 handgeschreven briefkaarten, verzonden vanuit Duitsland, geadresseerd aan Gerrit Donker. Daarvan 4 afkomstig van L, Donker [betreft waarschijnlijk Lourens Donker broer van Gerrit Donker]. Betreft:
-Briefkaart met Duitse adressering aan G. Donker: ‘An Bord Dampfer [stoomschip] “Ewyk” [in dienst van] Firma Damco Koln, en afzender van L. Donker/ Oranienburg bei Berlin/ Kreiskrankenhaus. Oranienburg, dd. 13-10-1943
-Briefkaart met Duitse adressering aan G. Donker: ‘Schlepper Ewyk, p/a Fa. Damco’, en afzender van L. Donker/ Oranienburg bei Berlin/ Kreiskrankenhaus. Betreft onder andere: het goed doorstaan van een bombardement, en een operatie aan een abces. Oranienburg, dd. 17-3-1944.
-Briefkaart met Duitse adressering aan G. Donker, en afzender van L. Donker/ Oranienburg bei Berlin/ Kreiskrankenhaus. Betreft: onder andere vermelding van een bombardement op Oranienburg, dd.17-3-1944.
-Briefkaart met Duitse adressering aan G. Donker, en afzender van L. Donker/ Oranienburg bei Berlin/ Kreiskrankenhaus. Betreft onder andere: de vraag of de briefkaarten zijn aangekomen, en of Gerrit Donker aan de Rijn al merkt dat de oorlog op z’n eind loopt, dat daar in Berlijn nog niet veel van te merken is. Oranienburg, dd. 4-4-1944.
-Briefkaart geadresseerd aan G. Donker/ SS “Ewijk” […]/ Hochfeld Duisburg, met onduidelijke afzender. Betreft: een verzoek om diverse kledingstukken en bezittingen op aangegeven adres af te geven. Dusseldorf, dd. 16-2-1944.
3 brieven, elk in aparte envelop, geschreven door Johanna Gerarda Wendelina Velders gericht aan G. Donker (betreft Gerrit Donker).
-Envelop met handgeschreven brief (2pagina’s). Aan voorzijde van de envelop adressering aan: ‘G. Donker aan boord van de s.s. “Ewijk” p/a Fa. Damco Keulen’, rood-witte stikker ‘Spoedbestelling/ Express’, en rond zwart censuurstempel ‘AC’. Aan de achterzijde afzender: ‘Johanna Gerarda Wendelina Velders, Tuinbouwstraat 71-I, Amsterdam-Oost’. Brief Betreft onder andere het ontvangen van Donker zijn brief met foto aan de hand waarvan hij door de ouders van Velders is ‘gekeurd’, Amsterdam, dd. 10-3-1943.
-Envelop met handgeschreven brief (2pagina’s). Aan voorzijde van envelop adressering aan ‘G. Donker aan boord van de s.s. “Ewijk” p/a Fa. Damco 18 Ludwigshafen’, rood-witte stikker ‘Spoedbestelling/ Express’, en rond zwart censuurstempel ‘AC’. Aan achterzijde van de envelop afzender: ‘Johanna Gerarda Wendelina Velders, Tuinbouwstraat 71-I, Amsterdam-Oost’. Brief betreft het dagelijks leven, Amsterdam, dd. 20-3-1944.
-Envelop met handgeschreven brief (2 pagina’s). Aan voorzijde van de envelop adressering aan ‘G. Donker a/b s.s. “Ewijk” p/a Fa. Damco Keulen’, rood-witte stikker ‘Spoedbestelling/ Express’, en rond zwart censuurstempel ‘AC’. Betreft onder andere Velders haar verbroken verloving met ‘Karel’ die in Duitsland zit en met een Duits meisje is gegaan, Amsterdam, dd. 17-4-1944.
-4 enveloppen met evenzoveel handgeschreven brieven. Betreft 4 ongedateerde brieven met poststempels uit de periode tussen 22-1-1943 – 25-2-1943, geadresseerd aan G. Donker: per adres familie Hageman Nassaulaan 100 te Delft, met als afzender Kuipersstraat 121 te Amsterdam. Brieven zijn geschreven door ‘Antje’ [betreft waarschijnlijk Antje Margrieta (‘Mieke’) Hupkes 1919-1911] een nicht van Gerrit Donker. Hupkes schrijft in de brieven vooral over haar (liefdes)leven.
-Handgeschreven brief (2 pagina’s) in envelop. Betreft brief geadresseerd aan G. Donker; Schiffersheim [Schaeffersheim] Deutschland, met als afzender A.M. Hupkes (betreft waarschijnlijk Antje Margrieta Nassauplein 12 Amsterdam], met en datum van poststempel: Amsterdam, dd. 29-3-1943.
-Envelop met handgeschreven brief. Aan voorzijde van envelop adressering aan G. Donker, p/a Firma Damco/ Duitschland, achterzijde afzender Maria Barendina Hupkes. Brief betreft onder andere familie aangelegenheden, alsook het bezetten van de twee Amsterdamse stadsdelen Zuid en Oost en dat niemand de stad mocht verlaten, Amsterdam, dd. 20-6-1943.
14 brieven van Kees Monas (betreft mogelijk Isidoor ‘Kees’ Monas (1921-1985). Betreft:
-Envelop met handgeschreven brief (6 pagina’s). Op voorzijde van envelop adressering aan G. Donker/ ‘an bord des schiffes “Veldwijk”/ p/a Firma Presser (Expedition)/ ‘Frankort am Main Deutschland’, afzender Kees Monas. Brief betreft naast verslag van honkbalwedstrijd tussen V.V.G.A. en Ajax, ook het bombardement op Amsterdam-Noord van 17 juli 1943, onder andere: voltreffer op de Rita Kerk, dat he t ‘Y’ vol met bootjes lag om slachtoffers te vervoeren en dat de ziekenhuizen boordevol lagen, Amsterdam, dd. 19-7-1943.
-Envelop met handgeschreven brief (4 pagina’s) in envelop. Op voorzijde van envelop adressering aan G. Donker, en aan achterzijde afzender K. Monas. Betreft de dagelijkse gang van zaken, Amsterdam, dd. 24-9-1943.
-Envelop met handgeschreven brief (2 pagina’s). Op voorzijde van envelop adressering aan G. Donker, en aan achterzijde afzender Kees Monas. Betreft de dagelijkse gang van zaken, Amsterdam, dd. 25-1-[1944].
-Envelop met handgeschreven brief (2 pagina’s). Op voorzijde van envelop adressering aan G. Donker, en aan achterzijde afzender K. Monas. Amsterdam, dd. 1-2-1944.
- Envelop met handgeschreven brief (5 pagina’s). Op voorzijde van envelop adressering aan G. Donker, en aan achterzijde afzender Kees Monas. Amsterdam, dd. 6-2-1944.
-Envelop met handgeschreven brief (2 pagina’s). Op voorzijde van envelop adressering aan G. Donker, en aan achterzijde afzender Kees Monas. Amsterdam, dd. 13-2-1944.
-Envelop met handgeschreven brief (2 pagina’s). Op voorzijde van envelop adressering aan G. Donker, en aan achterzijde afzender Kees Monas. Amsterdam, dd. 20-2-1944.
-Briefpost met handgeschreven brief (1 pagina) geadresseerd aan Gerrit Donker, met als afzender Kees Monas. Amsterdam, dd. 27-2-1944.
- Envelop met handgeschreven brief (2 pagina’s). Op voorzijde van envelop adressering aan G. Donker, en aan achterzijde afzender Kees Monas. Laren, dd. 5-3-1944.
-Briefpost met handgeschreven brief (1 pagina) geadresseerd aan Gerrit Donker, met als afzender Kees Monas. Amsterdam, dd. 12-3-1944.
-Envelop met handgeschreven brief (2 pagina’s) geadresseerd aan Gerrit Donker, met als afzender Kees Monas. Amsterdam, dd. 21-3-[1944].
-Briefpost met handgeschreven brief (1 pagina) geadresseerd aan Gerrit Donker, met als afzender Kees Monas. Amsterdam, dd. 3-4-1944
-Briefpost met handgeschreven brief (1 pagina) geadresseerd aan Gerrit Donker, met als afzender Kees Monas. Amsterdam, dd. 27-6-1944.
-Handgeschreven brief [6 pagina’s] in envelop. Aan voorzijde adressering aan G. Donker te Amsterdam en aan achterzijde afzender Jan Smoorenburg. Brief betreft een gedetailleerde beschrijving van een op zaterdag [waarschijnlijk 17 juli 1943] gespeelde honkbal wedstrijd tussen honkbalvereniging Ajax en onbekende club. Alsook dat op de betreffende zaterdag de Amerikanen Amsterdam-Noord bombardeerden. Amsterdam, dd. 20-7-1943
-Diverse notities, toegangsbewijzen en programmaboekjes.
Documenten van tijdens de oorlogsjaren met betrekking tot Gerrit Donker. Betreft:
-Document Inkomstenbelasting en Vermogensbelasting 1943. Betreft een aanslag inkomstenbelasting op naam van Gerrit Donker, Amsterdam, dd. 12-5-1943.
-Laadlijst (‘Ladeliste’) van Menzinger-Fendel. Transportgesellschaft m.b. H Karlsruhe. Betreft een lading van 78 rollen Holzellstoff, aan boord van het schip “Ewijk” naar Ludwigshafen. Op voor- en achterzijde handgeschreven berekeningen, Kehl-Rheinhafen, dd. 28-5-1943.
-Ausweis/ Legitimatie op naam van Gerrit donker. Betreft gestempelde en ondertekende verklaring van inschrijving voor de arbeidsinzet bij de firma Nw. Rijnvaart My N.V. in de functie van stoker, Amsterdam, dd. 21-7-1943.
-Document van Nieuwe Rijnvaart Maatschappij N.V./ Amsterdam-C. Betreft het te weinig uitbetaalde bedrag van f. 1,33,- aan G. Donker Stoker aan boord van het schip “SS. Ewijk”, Amsterdam, dd. 23-9-1943.
-Fahrorder voor stoomschip “Ewijk”. Betreft vaarorder van Karlsrühe naar Mundenheim. Aan achterzijde handgeschreven notities, Karlsruhe, dd. 5-10-1943.
-Bescheiniging van Balth. Erlenwein & CO. G.M.B.H.. Betreft het door de kapitein van het stoomschip Ewijk beladen met lading bedoeld voor Strassburg, Krefeld-Uerdingen, dd. 10-11-1943.
-Urlaubschein. Betreft vakantie/ verlof voor de periode 30-10-1943 t/m 4-11-1943 toegekend aan Gerrit Donker. Daarbij de verplichting/ voorwaarde om na afloop van de vakantie de arbeid in het bedrijf te hervatten, Duisburg dd. 30-10-1943.
-Bescheinigung van de Staatspolizeistelle Köln/ Arbeitserzehungslager/ Flughafen. Betreft ontslag van Gerrit Donker uit het arbeidsheropvoedingskamp Mülheim-Rhur, Mülheim/ Rhur, dd. [-]-7-1944.
-Lege envelop van de “Nieuwe Rijnvaart Maatschappij N.V. Amsterdam”. Aan voorzijde van de envelop: ‘An Capitan’, doorgehaald ‘C. Lindeboom’ en vervangen voor ‘Veenstra’ ‘ an bord des Dampfers “Ewijk”.
-Administratiebewijs van Vervoer-Centrale Varekamp. Expediteurs. Bewijs op naam van L.Donker (betrfet Lourens Donker, broer van Gerrits Donker), met handgeschreven notitie aan de achterzijde. Amsterdam, dd. 10-10-1961.
Naoorlogse documenten van het Rode Kruis met betrekking tot Gerrit Donker. Betreft:
-Rapport [2 pagina’s/ afschrift] van het Informatiebureau van het Nederlandse Rode Kruis. Betreft verklaringen van ooggetuigen/ medegevangenen van Gerrit Donker inzake zijn gevangenschap in de omgeving van onder andere Meppen, Bremen. Alsook de conclusie dat Gerrit Donker met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid tijdens het transport van Ak. Bremen-Farge naar Kl. Neuengamme moet zijn overleden niet vroeger dan 8-4-1945 en niet later dan 19-4-1945, ’s-Gravenhage, dd. 20-7-1949.
-Mededeling van het Informatiebureau van het Nederlandse Rode Kruis. Mededeling gericht aan de familie Donker, Zaaiersweg 157 te Amsterdam. Betreft mededeling dat op grond van tijdens een onderzoek bekend geworden feiten en omstandigheden moet worden aangenomen dat Gerrit Donker is overleden tijdens het transport van Arbeidskamp Bremen Farge naar concentratiekamp Neuengamme, op zijn vroegst op 8-4-1945 en niet later dan 19-4-1945, ’s-Gravenhage, dd. 25-8-1949.
-Publicatie [134 genummerde pagina’s] “Neuengamme. Getuigenis over het ongemaskerde nationaal-socialisme van een Duitsch Concentratiekamp”. Geschreven door Drs. ALB. Van de Poel: ‘Gestapo gevangene No 5919 In 1941, 1942 en 1943 te Neuengamme Bij Hamburg’. Op de voorkaft een naam en adresstempel van: ‘L. Donker, arts, Marquette 20 (…) Amsterdam (Buitenveldert)’.
-Getypt afschrift (2 pagina’s) van “De graven op de Heide” van frits Dohmen, overgenomen uit “ons Vrije Nederland” van 18 augustus 1945. Betreft een historische beschrijving van de executie door de SS van 3 jonge mannen als represaille voor een geslaagde vluchtpoging uit kamp Wesep bij Zwolle.
Map 2.
Correspondenties, van familie en derden, gericht aan Gerrit Donker uit de periode tussen 1943-1944. Betreft:
Brieven van Lourens Donker/ouders Donker gericht aan Gerrit Donker.
-Handgeschreven brief [2 pagina’s] in envelop. Aan de voorzijde van de envelop adressering aan de heer ‘G. Donker a/boor SS “Ewijk”/ p/a firma Damco Keulen’, aan achterzijde afzender Lourens Donker Zaaiersweg 157 te Amsterdam. Brief betreft het dagelijks leven. Amsterdam, dd. 20-6-1943.
-Handgeschreven brief [2 pagina’s] in envelop. Aan de voorzijde van de envelop adressering aan de heer ‘G. Donker a/b ss “Ewijk” per adres Firma Damco Keulen’, aan zowel voor- als achterzijde afzender van Lourens Donker Zaaiersweg 157 Amsterdam, aan achterzijde ‘gebracht door Catharina Donker-Burger Zaaiersweg 157 A’dam oost’. Brief betreft het dagelijks leven. Amsterdam, dd. 20-7-1943.
-Handgeschreven brief [2 pagina’s] in envelop. Brief is op voorzijde envelop geadresseerd aan G. Donker: ‘aan boord SS. Ewijk, p/a Capelleveen/ Hochfeldt Südhafen/ Duisburg Deutschland’, met op achterzijde van de envelop: ‘gebracht door: C.J. Donker-Burger, Zaaiersweg 157, Amsterdam-Oost’. Brief is geschreven door de moeder van Gerrit Donker. Brief behelst beschrijving van (familie)bezoek, en dat bij ‘Lout’ (broer Lourens) is gebombardeerd, en tot slot de vraag of Gerrit Donker het aan hem toegezonden pakketje had ontvangen, Amsterdam, dd. 13-4-1944.
-Envelop met handgeschreven brief. Aan voorzijde van de envelop adressering aan ‘G. Donker, a/b S.S. “Ewijk”, p/a Fa. Damco Keulen’. Aan de achterzijde afzender L. Donker […] Amsterdam. Inhoud betreft een tweezijdig beschreven brief, onder andere met betrekking tot de capitulatie van Italië. Amsterdam, dd. 15-9-1943.
-Envelop met handgeschreven brief. Aan de voorzijde van de envelop adressering aan ‘G. Donker, a/boord SS. “Ewijk”’, met rood doorgehaald: ‘van Capelleveen Sudhafen Duisburg, Duitsland’, en in rood vervangen voor: ‘Damco Schiffahrt expedition […] Mannheim’. Aan achterzijde afzender van C.J. Donker-Burger te Amsterdam. Brief tweezijdig beschreven door vader en moeder Donker, betreft het dagelijks leven. Amsterdam, dd. 4-10-1943.
-Handgeschreven brief (4 pagina’s) in envelop. Op voorzijde van envelop adressering aan G, Donker aan boord van de SS Ewijk/ per adres firma Damco/ Keulen, op achterzijde van envelop afzender Lourens Donker (gebracht door Catharina Donker-Burger) Zaaiersweg 157 Amsterdam. Betreft brief geschreven door vader (Lourens Donker) en moeder (Catharina Jacoba Burg) met betrekking tot het dagelijks leven. Amsterdam, dd. 22-10-[1943].
-Envelop met handgeschreven brief. Aan voorzijde van de envelop handgeschreven adressering aan ‘den heer G Donker/boord ss “Ewijk” p/a J. Capelleveen Duisburg […]”. Aan achterzijde afzender L. Donker, Zaaiersweg 157, Amsterdam’. Inhoud betreft een tweezijdig beschreven brief van de ouders van Gerrit Donker en broer Lourens Donker, betreffende het dagelijkse leven. Amsterdam, dd. 16-11-1943.
-Envelop met handgeschreven brief.. Aan voorzijde van de envelop adressering aan ‘Den heer G. Donker, a/boord SS “Ewijk”, p/a Capelleveen, Duisburg, Hochfeld Sudhafen, Duitschland. Links onder in de hoek:’ afz L Donker, zaaiersweg 157 Amsterdam, Holland’. Aan de achterzijde van de envelop: ‘gebracht door G.J. Donker-Burger, Zaaiersweg 157, Amsterdam, Holland’. Brief is geschreven door broer Lourens Donker, en een tante met betrekking tot het dagelijks leven. Amsterdam, dd. 4-2-1944.
-Envelop met handgeschreven brieven. Aan voorzijde van de envelop adressering aan ‘Den heer G Donker, a/boord SS “Ewijk”, p/a firma Damco’ (met rood doorgestreept en gecorrigeerd): ‘Firma J van Capelleveen Sudhafen 3, Duisburg, Duitschland’. Inhoud betreft 2 dubbelzijdig handgeschreven brieven van Gerrit Donker zijn ouders. Amsterdam, dd. 21-2-1944.
-Envelop met handgeschreven brief. Aan de voorzijde van de envelop adressering aan ‘G Donker, aan boord s.s. “Ewijk”, Nieuwe Rijnvaart Maatschappij, p/a firma Damco, Keulen Duitschland’. Aan achterzijde afzender ‘L Donker,, Zaaiersweg 157, Amsterdam, Holland’, en ‘gebracht door Catharina Donker Burger’. Brief is van ouders van Gerrit Donker. Daarvan de voorzijde van vader en betreft onder andere dat er ‘niets te beleven is’, dat de invasie nu wel niet uit het westen zal komen en zeker niet in Holland. Onderkant voorzijde en achterzijde van moeder Catharina Donker-Burger, en betreft onder andere dat ‘Peter’ is opgepakt en dat deze eerst op de Amstelveenseweg zat [gevangenis Amstelveenseweg]. Alsook over het lot van onderduikers, dat er nogal eens razzia’s worden gehouden, dat er niets te koop is, en dat de vader van Gerrit Donker een pak heeft gekregen voor kantoor. Amsterdam, dd. 19-3-1944.
-Envelop met handgeschreven brief (4 pagina’s). Aan de voorzijde van de envelop adressering aan G. Donker a/b Schlepper “ Ewijk” p/a Fa Damco, Koln’. Aan achterzijde afzender ‘L.Donker en H.J. Willemsen, Rest. Blumashof, Berlin, Spandau, Saatwinkel’. Brief gericht aan ‘Gerrit’ van ‘je broer Lou’ (Lourens Donker). Betreft onder andere een ‘diagnose van afstand’ met betrekking tot Gerrit Donker zijn ‘hoofdgriep’, en een ooggetuige verslag van de schade als gevolg van de ‘Bommenaanvallen’ op Berlijn; dat Berlijn nog lang niet plat ligt ‘zoals vele mensen in Nederland geloofden’, dat er wel veel is uitgebrand waarbij alleen de muren nog overeind staan, dat de Staatsopera nog in tact is. Alsook dat Lourens Donker het verschrikkelijk vind om in Berlijn om ‘tussen al di optimistische mensen te leven’ en hij zo snel mogelijk terug naar huis wil, en dat hij het adres van H.J. Willemsen zal doorgeven die inmiddels uit zijn lager weg is na een van de bomaanvallen van vorig jaar. Oranienburg, dd. 24-2-1944.
Envelop met 4 brieven waarvan 3 handgeschreven en 1 getypt. Aan voorzijde van envelop adressering aan de heer G. Donker aan boord ss “Ewijk” (onduidelijk leesbare adressering). Aan achterzijde afzender Lourens Donker, Zaaiersweg 157 Amsterdam-Oost, alsook: ‘Gebracht door Catharina Donker-Burger Zaaiersweg 157 Amsterdam-Oost’. Brieven betreffen:
-Handgeschreven brief gericht aan ‘Gerrit’ van moeder van Gerrit Donker. Betreft onder andere het dagelijkse leven, alsook dat het aantal bombardementen afnam na de capitulatie van Italië alsook dat tante Greet in huis is bij een dame die voor de marechaussee/ Duitsers haar huis uit moet waardoor tante Greet voor de tweede keer haar huis kwijtraakt, zd.
-Getypte brief gericht aan ‘Pa, Ma en Gerrit’ van zoon en broer Lourens Donker. Brief waarschijnlijk geschreven vanuit tewerkstelling in Duitsland en betreft onder andere de verlofregeling, en het ontruimen van de infectiebarak voor roodvonkpatiënten, en dat Lourens donker briefkaarten ontving van ‘zijn patiënten’. Onderaan de brief een handgeschreven p.s., Oranienburg, dd. 11-8-1943.
-Handgeschreven brief gericht aan ‘Gerrit’ van vader Donker. Betreft Dagelijkse gang van zaken. Onderaan toeveging van Moeder Donker betreffende zeemanszakken voor ‘Lout’ [betreft waarschijnlijk broer Lourens donker] om zijn boeken over te krijgen aangezien koffers niet te koop zijn, Amsterdam, dd. 12-9-1943.
-Brief aan achterzijde van de brief van vader Donker [dd. 12-9-1943], gericht aan ‘Gerrit’ van onduidelijke afzender. Brief betreft onder andere dat schrijver van moeder van Gerrit Donker bericht had gehad dat hij weer volkomen genezen was ontslagen, zd.
-Krantenverslag van Honkbal wedstrijden ‘Goede prestatie van Haarlem. Schoten wint slechts met 2-1’. Betreft onder andere de wedstrijd Ajax-V.V.G.A, dd. 19-7-1943.
-Envelop met handgeschreven brief. Aan voorzijde van de envelop adressering aan ‘G. Donker, aan boord Veldwijk, p/a Firma Presser (Expedition)’, doorgestreep:’Frankfurt am Main’ met rood vervangen voor ‘Strassburg Rheinhafen’. Brief is van Gerrit Donker’s tante Hannie voor zijn verjaardag. En de belofte bij een volgend te verzenden pakje door Donker zijn moeder dat er van tante Hannie bussen cacao en melkpoeder in zitten, dd. 16-6-1943.
5 handgeschreven briefkaarten, verzonden vanuit Duitsland, geadresseerd aan Gerrit Donker. Daarvan 4 afkomstig van L, Donker [betreft waarschijnlijk Lourens Donker broer van Gerrit Donker]. Betreft:
-Briefkaart met Duitse adressering aan G. Donker: ‘An Bord Dampfer [stoomschip] “Ewyk” [in dienst van] Firma Damco Koln, en afzender van L. Donker/ Oranienburg bei Berlin/ Kreiskrankenhaus. Oranienburg, dd. 13-10-1943
-Briefkaart met Duitse adressering aan G. Donker: ‘Schlepper Ewyk, p/a Fa. Damco’, en afzender van L. Donker/ Oranienburg bei Berlin/ Kreiskrankenhaus. Betreft onder andere: het goed doorstaan van een bombardement, en een operatie aan een abces. Oranienburg, dd. 17-3-1944.
-Briefkaart met Duitse adressering aan G. Donker, en afzender van L. Donker/ Oranienburg bei Berlin/ Kreiskrankenhaus. Betreft: onder andere vermelding van een bombardement op Oranienburg, dd.17-3-1944.
-Briefkaart met Duitse adressering aan G. Donker, en afzender van L. Donker/ Oranienburg bei Berlin/ Kreiskrankenhaus. Betreft onder andere: de vraag of de briefkaarten zijn aangekomen, en of Gerrit Donker aan de Rijn al merkt dat de oorlog op z’n eind loopt, dat daar in Berlijn nog niet veel van te merken is. Oranienburg, dd. 4-4-1944.
-Briefkaart geadresseerd aan G. Donker/ SS “Ewijk” […]/ Hochfeld Duisburg, met onduidelijke afzender. Betreft: een verzoek om diverse kledingstukken en bezittingen op aangegeven adres af te geven. Dusseldorf, dd. 16-2-1944.
3 brieven, elk in aparte envelop, geschreven door Johanna Gerarda Wendelina Velders gericht aan G. Donker (betreft Gerrit Donker).
-Envelop met handgeschreven brief (2pagina’s). Aan voorzijde van de envelop adressering aan: ‘G. Donker aan boord van de s.s. “Ewijk” p/a Fa. Damco Keulen’, rood-witte stikker ‘Spoedbestelling/ Express’, en rond zwart censuurstempel ‘AC’. Aan de achterzijde afzender: ‘Johanna Gerarda Wendelina Velders, Tuinbouwstraat 71-I, Amsterdam-Oost’. Brief Betreft onder andere het ontvangen van Donker zijn brief met foto aan de hand waarvan hij door de ouders van Velders is ‘gekeurd’, Amsterdam, dd. 10-3-1943.
-Envelop met handgeschreven brief (2pagina’s). Aan voorzijde van envelop adressering aan ‘G. Donker aan boord van de s.s. “Ewijk” p/a Fa. Damco 18 Ludwigshafen’, rood-witte stikker ‘Spoedbestelling/ Express’, en rond zwart censuurstempel ‘AC’. Aan achterzijde van de envelop afzender: ‘Johanna Gerarda Wendelina Velders, Tuinbouwstraat 71-I, Amsterdam-Oost’. Brief betreft het dagelijks leven, Amsterdam, dd. 20-3-1944.
-Envelop met handgeschreven brief (2 pagina’s). Aan voorzijde van de envelop adressering aan ‘G. Donker a/b s.s. “Ewijk” p/a Fa. Damco Keulen’, rood-witte stikker ‘Spoedbestelling/ Express’, en rond zwart censuurstempel ‘AC’. Betreft onder andere Velders haar verbroken verloving met ‘Karel’ die in Duitsland zit en met een Duits meisje is gegaan, Amsterdam, dd. 17-4-1944.
-4 enveloppen met evenzoveel handgeschreven brieven. Betreft 4 ongedateerde brieven met poststempels uit de periode tussen 22-1-1943 – 25-2-1943, geadresseerd aan G. Donker: per adres familie Hageman Nassaulaan 100 te Delft, met als afzender Kuipersstraat 121 te Amsterdam. Brieven zijn geschreven door ‘Antje’ [betreft waarschijnlijk Antje Margrieta (‘Mieke’) Hupkes 1919-1911] een nicht van Gerrit Donker. Hupkes schrijft in de brieven vooral over haar (liefdes)leven.
-Handgeschreven brief (2 pagina’s) in envelop. Betreft brief geadresseerd aan G. Donker; Schiffersheim [Schaeffersheim] Deutschland, met als afzender A.M. Hupkes (betreft waarschijnlijk Antje Margrieta Nassauplein 12 Amsterdam], met en datum van poststempel: Amsterdam, dd. 29-3-1943.
-Envelop met handgeschreven brief. Aan voorzijde van envelop adressering aan G. Donker, p/a Firma Damco/ Duitschland, achterzijde afzender Maria Barendina Hupkes. Brief betreft onder andere familie aangelegenheden, alsook het bezetten van de twee Amsterdamse stadsdelen Zuid en Oost en dat niemand de stad mocht verlaten, Amsterdam, dd. 20-6-1943.
14 brieven van Kees Monas (betreft mogelijk Isidoor ‘Kees’ Monas (1921-1985). Betreft:
-Envelop met handgeschreven brief (6 pagina’s). Op voorzijde van envelop adressering aan G. Donker/ ‘an bord des schiffes “Veldwijk”/ p/a Firma Presser (Expedition)/ ‘Frankort am Main Deutschland’, afzender Kees Monas. Brief betreft naast verslag van honkbalwedstrijd tussen V.V.G.A. en Ajax, ook het bombardement op Amsterdam-Noord van 17 juli 1943, onder andere: voltreffer op de Rita Kerk, dat he t ‘Y’ vol met bootjes lag om slachtoffers te vervoeren en dat de ziekenhuizen boordevol lagen, Amsterdam, dd. 19-7-1943.
-Envelop met handgeschreven brief (4 pagina’s) in envelop. Op voorzijde van envelop adressering aan G. Donker, en aan achterzijde afzender K. Monas. Betreft de dagelijkse gang van zaken, Amsterdam, dd. 24-9-1943.
-Envelop met handgeschreven brief (2 pagina’s). Op voorzijde van envelop adressering aan G. Donker, en aan achterzijde afzender Kees Monas. Betreft de dagelijkse gang van zaken, Amsterdam, dd. 25-1-[1944].
-Envelop met handgeschreven brief (2 pagina’s). Op voorzijde van envelop adressering aan G. Donker, en aan achterzijde afzender K. Monas. Amsterdam, dd. 1-2-1944.
- Envelop met handgeschreven brief (5 pagina’s). Op voorzijde van envelop adressering aan G. Donker, en aan achterzijde afzender Kees Monas. Amsterdam, dd. 6-2-1944.
-Envelop met handgeschreven brief (2 pagina’s). Op voorzijde van envelop adressering aan G. Donker, en aan achterzijde afzender Kees Monas. Amsterdam, dd. 13-2-1944.
-Envelop met handgeschreven brief (2 pagina’s). Op voorzijde van envelop adressering aan G. Donker, en aan achterzijde afzender Kees Monas. Amsterdam, dd. 20-2-1944.
-Briefpost met handgeschreven brief (1 pagina) geadresseerd aan Gerrit Donker, met als afzender Kees Monas. Amsterdam, dd. 27-2-1944.
- Envelop met handgeschreven brief (2 pagina’s). Op voorzijde van envelop adressering aan G. Donker, en aan achterzijde afzender Kees Monas. Laren, dd. 5-3-1944.
-Briefpost met handgeschreven brief (1 pagina) geadresseerd aan Gerrit Donker, met als afzender Kees Monas. Amsterdam, dd. 12-3-1944.
-Envelop met handgeschreven brief (2 pagina’s) geadresseerd aan Gerrit Donker, met als afzender Kees Monas. Amsterdam, dd. 21-3-[1944].
-Briefpost met handgeschreven brief (1 pagina) geadresseerd aan Gerrit Donker, met als afzender Kees Monas. Amsterdam, dd. 3-4-1944
-Briefpost met handgeschreven brief (1 pagina) geadresseerd aan Gerrit Donker, met als afzender Kees Monas. Amsterdam, dd. 27-6-1944.
-Handgeschreven brief [6 pagina’s] in envelop. Aan voorzijde adressering aan G. Donker te Amsterdam en aan achterzijde afzender Jan Smoorenburg. Brief betreft een gedetailleerde beschrijving van een op zaterdag [waarschijnlijk 17 juli 1943] gespeelde honkbal wedstrijd tussen honkbalvereniging Ajax en onbekende club. Alsook dat op de betreffende zaterdag de Amerikanen Amsterdam-Noord bombardeerden. Amsterdam, dd. 20-7-1943
-Diverse notities, toegangsbewijzen en programmaboekjes.